Nuffnang

Jepun 5 : Tokyo


HARI KE-5 : Kota Raya Tokyo


Aktiviti hari ni misi mencari jam G-Shock dan Baby G. So tak banyak gambar sempat snap sebab sibuk naik turun tren cari jam. Tapi sebelum misi nak cari jam tu, sempatla bawa kakak-kakak ni pi try kimono free. So far sini je yang kami tau boleh pakai kimono free. Tempat lain kena bayar. Sebab hujan so, kena pakai kimono ni jalan-jalan dalam bangunan je tak leh pi jauh-jauh. Jadila kan. Dapat juga merasa pakai.

Boleh mai sini kalau nak merasa pakai kimono free KIMONO FREE

-2min. from Exit1&B7 of subway (Chiyoda Line) Nijubashimae Station.
-3 min. from D3 or D5 Exit of subway (Yurakucho Line) Yurakucho Station.
-3 min. from International Forum Exit ofJR Yurakucho Station.
-1min, from Exit6 of JR (Keiyo Line) Tokyo Station
-7 min. from Marunouchi South Exit of JR Tokyo Station
Since kami daripada Shinjuku dan pakai JRPass so tak perlu la nak bayar tiket tren tu.


Corak semua boleh pilih nak yang mana. Nanti dorang tolong pakaikan

Hujan dah mula berhenti so curi-curi keluar jap. Hahaha

Lepas dah try kimono kami teruskan misi cari jam. Masa kami kat sana Bic Camera ada buat sales so memang right time la omputih kata. Maka semua tempat yang ada Bic Camera kami masuk sebab nak cari jam. Area tempat pakai Kimono ni pun ada Bic Camera dan yang paling dekat ialah Bic Camera Yurakucho. Dekat je dengan stesen tren so satu jalan je. Alang-alang kan terjahlah.

Lepas puas cuci mata dan pusing-pusing, kami naik tren ke Akihabara. Orang kata sini cari gadjet, jam etc best so try la pusing-pusing. 

Akihabara Electric Town

Akihabar Electric Town






Lepas ke Akihabara kami ke Ameyoko Street nak cari souvenir. Berdekatan Ueno Station. So, kami naik tren dari Akihabara dan turun di Ueno Station. Street ni macam-macam ada. So wajib pergi. Nak cari souvenir murah pun ada sini tapi maaf dah tak ingat kedai aunty tu. hehe... 

Nak cari souvenir boleh cari kat sini. Murah ke mahal tu susah nak cakap, kena pandai carila. Tapi yang kami beli murah la. Lain-lain orang definasi mahal murah tu tak sama. hehe..
Lunch kami di Ameyoko Street cuma kebab je. Hujan-hujan sedap jugak makan kebab kan.

Hari yang tak berapa best sebab sampai sini hujan.

Lepas dah membeli sedikit souvenir maka kami belah la. Beli sikit dah ler, untuk kenang-kenangan tak gitu. Jepun ni serba serbi mahal. So kalau dah jumpa yang rasa harga dia ok terus beli jangan fikir panjang.

Next kami ke Shibuya. Motif ke Shibuya of coz la sebab nak pergi Bic Camera dan tengok suasana kat Shibuya Crossing yang glemer tu. Kebetulan ada orang nak belanja dinner. So kita kasi pau betul-betul dinner tu ok. 

GYUMON SHIBUYA. HALAL!! boleh guna apps Halal Navi atau Halal Gourmet untuk search makanan halal di Jepun.

Gyumon Shibuya. 5 minit jalan kaki dari Shibuya Station.
Ada sijil halal. Harga memang mahal tapi rasa dia kebaboom sedap!!
Kedai dia kecik je so alhamdulillah masa kami sampai orang tak ramai.
Better call untuk reserved. Kalau tak nanti datang penuh kena tunggu. 

Dinner mewah sikit sebab orang belanja. Hahaha.

Nampak macam biasa je nasi putih dengan daging. Tapi kesedapannya wallawehh.... sedap kot. Makan nasi dengan daging grill je pun tapi seriusli sedap!!! Next time kalau jejak ke Jepun lagi nak makan ni. Walaupun mahal yak amat but u should try this. 


Lepas kenyang. Kami teruskan misi cari Bic Camera. Kat area Shibuya Station ni ada 3 Bic Camera dan yang paling besar dan best kat Bic Camera Shibuya East Exit Main Store.

Dan akhirnya selepas sepanjang hari dok survey punya survey turun naik tren bagai, cari semua tempat yang ada Bic Camera, akhirnya jumpa jugak yang berkenan dihati dengan harga diskaun dan free tax (nak dapat free tax kena bagi passport) kat Shibuya ni. So far kat Malaysia takde lagi jual G-Shock model kami beli ni. Kat Tokyo ni banyak kot cawangan Bic Camera. So boleh pilih man berkenan di hati. Haha.

Next ke Shibuya Crossing. Shibuya crossing, Gyumon, Bic Camera ni satu area je. Semua sekitar Shibuya Station. So pusing je la.

Shibuya Crossing
Shibuya is famous for its scramble crossing. It is located in front of the Shibuya Station Hachikō exit and stops vehicles in all directions to allow pedestrians to inundate the entire intersection. The statue of Hachikō, a dog, between the station and the intersection, is a common meeting place and almost always crowded. (wikipedia)

Sambil melintas dok ambik gambar so ini la hasilnya

Shibuya Crossing. View daripada dalam Starbuck. Dalam satu-satu masa booleh cecah 1000 orang sekali cross jalan ni. Macam semut.

Nak juga tangkap gambar dalam sesak-sesak orang melintas jalan kat Shibuya Crossing ni. Payung bawa daripada hotel. Free tak perlu sewa. Haha


Dengan berakhirnya makan malam dan merasa melintas jalan di Shibuya Crosing ni maka berakhirlah perjalanan kami untuk hari ni. Hehe....

Kalau tengok map ni kami cuma pusing dalam bulatan tu je. Shinjuku -Tokyo-Akihabara-Ueno-Shibuya.
Semua tiket tren (naikla sampai lebam) semuanya ditanggung oleh JRPass. So kami cuma perlu bayar hotel dan makan je. Transportation cover by JRPass.

Mesti yang tak biasa sampai ke Jepun tertanya-tanya apa tu Bic Camera kan? So meh kami kongsikan. Boleh cari Bic Camera ni satu Jepun banyak cawangan dia. Ni one of Bic Camera yang kami pi area Shibuya. Tempat lain pun lebih kurang macam ni.  Kami, kalau masuk Bic Camera ni memang boleh gila. Hanya orang suka gadjet je akan gila macam kami. Haha... Actually ada lagi kedai-kedai, mall - mall gadjet lain tapi ye la macam kami cakap tadi, masa kami sampai Jepun ni Bic Camera memang tengah ada sales so takkan nak lepaskan peluang kan. 

Sumber : https://matcha-jp.com/en/1164


Three reasons to visit Bic Camera

Japanese electronics are popular worldwide for their high quality and durability. Each and every day in Japan, electronics stores are bustling with foreign customers. Amongst the many options, one group of stores is especially recommended for tourists: Shibuya's Bic Camera. Here's why it stands out from the rest.

Reason 1. Bic Camera considers overseas customers' needs

biccamera0920_n
At Bic Camera Shibuya, there are many systems in place to help improve tourists' shopping experience. For example, there are always English-speaking staff on shift. If you need advice, or don't understand the difference between certain products, being able to directly ask an employee is a real blessing.
What's more, they accept all major credit cards, including UnionPay (a type of debit card used by Chinese banks). With most Japanese stores still not accepting credit cards at all, having the option to pay by card is a welcome change.

Reason 2. You can shop tax-free

biccamera0920_l
At Bic Camera, if you're a foreign visitor, you can buy all items free of tax. All you have to do is show your passport at the checkout.

Reason 3. They don't just sell electronics

biccamera_20150920g
Another thing that makes Bic Camera special is its wide range and large number of products, from the latest equipment to more familiar everyday goods. The stores near the east exit of the station are divided into the Main Store and Annex Store, and you can find a different array of products in each.
With so much more on offer than the usual sake, sports equipment, and electronics, we recommend Bic Camera to those searching for souvenirs that are a little bit different.
biccamera_20150920e
Even if you don't plan to buy anything in particular, just browsing through the latest technology is a fun way to spend an afternoon.

Which store should I go to?

With three stores in the Shibuya area alone, how do you know where to go? Here, we introduce the difference between the stores, so you can find the products you're after.

1. Shibuya East Exit Main Store

bic camera_20150918b
Shibuya East Exit Main Store is the biggest Bic Camera in Shibuya. They sell general electronics such as domestic appliances, electrical beauty products, and cameras. Located just outside the east exit of Shibuya Station, it's also extremely easy to find.

2. Shibuya East Exit Annex Store

biccamera_20150920d
Shibuya East Exit Annex Store is the slightly lower building just next to the main store. It specializes in cell phones, smart phones, computers, and sports gear.

3. Shibuya Hachiko Store

biccamera_20150920k
If you walk from the Hachiko statue towards Shibuya 109, you'll find the Shibuya Hachiko Bic Camera. It's smaller than the east exit stores, but has a well-balanced range of products from all different fields. Located on the opposite side of the station from the other two stores, this store is more convenient if you're also planning to shop at Shibuya 109.
Bic Camera Shibuya East Exit Store
Address:
[Main Store] 1-24-12 Shibuya, Shibuya-ku, Tokyo-to
[Annex Store] 1-24-10 Shibuya, Shibuya-ku, Tokyo-to
Hours: 10:00-22:00
Open year round
Accepted credit cards: Visa, MasterCard, JCB, UnionPay
English support available
Nearest station: JR Shibuya Station
Access: 1-minute walk from Shibuya Station Miyamasuzaka Exit and Exit no. 10
Telephone: 03-5466-1111

Bic Camera Shibuya Hachiko Store
Address: 1-5-9 Dogenzaka, Shibuya-ku, Tokyo-to
Hours: 10:00-22:00
Open all year
Accepted credit cards: Visa, MasterCard, JCB, UnionPay
English support available
Nearest station: JR Shibuya Station
Access: 5-minute walk from Shibuya Station Hachiko exit
Telephone: 03-3477-0002
Official website: Bic Camera (English machine translation available)


Ok, tu je untuk kali ni. tunggu next part pulak. Ilham lambat mai. hahahaha...

Nota : Naik tren kat Tokyo ni tak sama macam kami naik tren kat Kanazawa, Takayama, Toyama. Tokyo ni serba sibuk, serba serbi pantas dan terlalu ramai umat. So naik tren memang bersesak-sesakla. Dorang tolak-tolak je nak naik tren. Budak kecik berdiri pun takde nak kasi duduk buat bodoh je. Tak macam kat Korea. Emmm... Ini kah Jepun? 

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan comment anda di sini. Terima Kasih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...